Spieniacz do mleka – idealne urządzenie dla każdego smakosza kawy

idealny spieniacz do mlekaSpieniacz do mleka powinien znaleźć się wyposażeniu kuchni każdego wielbiciela kawy. Jest nie tylko bardzo poręczne i funkcjonalne urządzenie, ale zapewnia również fantastyczny smak i delikatną konsystencję napoju kawowego.

Spieniacz do mleka – idealny sprzęt dla każdego kawosza

Każdy prawdziwy miłośnik kawy uwielbia jej delikatny smak i niepowtarzalny aromat. Jednak, aby taką wspaniałą kawę przygotować, należy uzbroić się w odpowiedni sprzęt. Aby przyrządzić pyszne, aromatyczne cappuccino należy zakupić spieniacz do mleka, który idealnie, delikatnie uniesie cały napój nadając mu lekkości i niesamowitego smaku. Wiadomo, że w domu nie jesteśmy w stanie przygotować takiego cappuccino i tak fantastycznie spienić mleko jak w kawiarni, jednak dzięki małemu urządzeniu na baterie można poczuć choćby namiastkę włoskiego cappuccino. Spieniacz można zakupić w większości sklepów ze sprzętem AGD – zarówno tych stacjonarnych, jak i tych internetowych. Jest to bardzo małe i niezwykle poręczne urządzenie, które zagwarantuje nam doskonały smak kawy.

W jaki sposób należy odpowiednio spienić mleko?

Przed przystąpienie do spieniania należy podgrzać mleko do temperatury ok. 65 stopni Celsjusza. Najlepiej umieścić je w dość wysokim garnku, aby nie chlapać za bardzo za boki. Następnie spieniacz umieszczamy w garnku i rozpoczynamy spienianie. Powinno się energicznie poruszać końcówką w górę i w dół przez ok. 1-2 minut. Następnie tak przygotowane mleko należy wlać do dość dużej i pękatej filiżanki, w której już mamy przygotowane espresso. Mleko wlewamy do espresso i możemy na wierzchu kawę posypać odrobiną kakao lub startą czekoladą. W sklepach oczywiście można zakupić urządzenia, które świetnie spienią mleko bez konieczności użycia siły fizycznej. Ponadto coraz więcej ekspresów do kawy ma wbudowaną funkcję spieniania mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *